Zaštita protiv negativne energije

Mohanđi predlaže da učinimo misaoni proces pozitivnim i, na taj način, uklonimo negativnu energiju, izveštava novinar Ranđeni A Sing

29791627_1739962852728111_1366139960468643797_n

Kako možemo da vežbamo pozitivnost?

∙Mohanđi: Pozitivnost je misao a mir je stanje. Vežbanje pozitivnosti znači misliti, govoriti i ponašati se pozitivno. Misao, govor i dela su tri nivoa kreacije u koje se svaki čovek upliće svakodnevno. Imamo mnogobrojne misli, malo reči i veoma malo dela. Ako uvek mislite, radite i pričate pozitivno, um će vam biti postojan i miran. Ako sve posmatrate kao produžetak sebe, to će vam pružiti jedan nivo prihvatanja. Manje ćete kritikovati i osuđivati druge, tako da će vam misaoni proces već biti pozitivan.

Samo kada druge posmatramo izvan nas, onda upoređujemo, kritikujemo i osuđujemo, i um postaje nemiran. Negativnost se pokrene samo kada obraćamo pažnju i uplićemo se u emocije i osećanja. Na primer, kada slušate reči drugih ljudi, formirate mišljenja i osuđujete, dozvoljavate negativnosti da se potkrade. Ako vas neko kritikuje ili govori loše o drugima, ne reagujte, jer kada reagujete, dozvoljavate da se negativnost uvuče. U takvim situacijama, pozitivnost deluje kao kavach, štit. Tako da je osnovno vežbati pozitivnost zarad mira.

Prihvatite sebe sa svim svojim slabostima i snagama; to je ključ. Kada to učinite, onda počinjete da prihvatate i druge onakvima kakvi su. Lagano, nakon nekog vremena, negativnost će se povući, jer neće biti negovana. Spoljašnje turbulencije vas ne uznemiravaju. Od tada, vaš um će ostati u stanju trajnog mira, koje se zove samadhi. Nije stvar u praćenju Gurua, određenog puta ili prakse, stvar je u svesnoj prisutnosti, a to je bodh. To nije manana, kontemplacija; ili dhyana- meditacija, stvar je biti svestan. Kada se bodh stabilizuje, postajete Buda, prosvetljeni, jer se vaša svest stabilizuje do tog nivoa. Da bismo postali potpuni, moramo vežbati pozitivnost. Ljubaznost i saosećanje, vodi nas do unutrašnjeg bogatstva i podiže energiju do viših nivoa pozitivnosti.

Sa uslovljenim umom, teško je iznenada praktikovati pozitivnost. Da li alati i tehnologija samopomoći mogu pomoći nekom da vežba pozitivnost i pređe u više nivoe svesti?

∙Mohanđi: Mi evoluiramo i odraz toga ogleda se u tehnologiji, jer se novi izumi i inovacije kontinuirano primenjuju. To je prirodno; znak promene vremena. Pre pedeset godina niko nije mislio o platformama društvenih mreža, ali smo sada vezani za njih. Kada postanemo otvoreni prema tehnologiji, evolucija se dešava u nama samima.  Ne treba da odbacimo nove tehnologije zato što to nije tradicionalno. Šta god spoljnje da uzimamo, osim ako nas ono ne vodi ka unutra i ne stabilizuje nas, u nama izaziva jedino zavisnost. Svi eksterni stimulansi kao što je muzika, meditacija, pevanje – ne droga – trebalo bi da budu čamci koji će nas prevesti do druge obale. Kao medijumi za prelaz, oni su apsolutno u redu. Jedina stvar je da ovi alati treba da vas učine veselim i zadovoljnim iznutra, da učine vaš um stabilnim. Tada nećete misliti loše o drugima. Moramo postaviti sebi ciljeve, kao što je dostizanje mirnoće uma i zadovoljstvo, kako bismo bili u potpunosti utemeljeni u sebi, bez obzira šta se izvan dešavalo. Imajući to na umu, koji god čamac da koristite, da biste prešli na drugu stranu, je u redu. Ponekad pronađemo pravi čamac kroz pokušaje i greške. Sve protiče, pa dopustite da i sami protičete sa životom. Ne postoje greške; samo iskustva. Ponekad ih nazivate dobrim, ponekad lošim; sva su deo postojanja. Pravi majstori i metodi vas neće vezati; mogu vas samo osloboditi. Trebalo bi sve da vidite kao produžetak vas samih.

lilly-rum-342740-unsplash

Kada konstantno činimo naše ciljeve prioritetnim, kako se možemo prepustiti toku života, naročito u profesionalnom svetu gde je teško ponašati se drugačije od kolega?

∙Mohanđi: Osnova koja se zove ćita – chitta, spremište umnih sadržaja, može se aktivirati kroz pranu koja takođe utiče na ćitu. Spremište umnih sadržaja ima tri različita aspekta – um, intelekt i ego. Šta god je dominantnije u ovoj konstituciji, je vaš efekat u ovom svetu. Na primer, neki ljudi su orijentisani ka svojoj personi, drugi su inteligentni i mudri, ipak neki drugi su veoma emotivni. Drugo, kada kažete “Ja nasuprot prepuštanju životnom toku”, postoji još uvek “Ja” faktor koji je kao komad drveta u vodi. To drvo postaje voda. Tada nećete imati sumnje i pitanja.

Pomislite samo koliko ste efektni u ovom svetu, u ovom životu, umesto da se fokusirate na to šta vi mislite da ste. Tada ćete lako da se prepustite toku vremena. Sirovi materijal je dostavljen vremenom, gotov proizvod je vaš. Dobili ste vreme, prostor, svest, intelekt i priliku. Iskoristite to najbolje što možete; nemojte ih trošiti uzalud. Moramo uvek biti svesni trajanja našeg postojanja. Ako vam je to jasno, u svakom trenutku bićete praktični.

Pre nego što postanete duhovni, budite praktični. Duhovnost vam je urođena, zato što imate duh koji aktivira fizički, emocionalni, intelektualni aspekt i aspekt ličnosti. Šta ćete učiniti sa svim tim, to je vaš izbor. Učinite najbolje moguće sa svim ovim kvalitetima. Možete se susresti sa opozicijom, kritikom i ako pokleknete prilikom svake zamerke, vi ne možete da se ostvarite. Vi morate biti fokusirani i imati jasnoću svrhe, i ako je to korisno za društvo, idite napred i činite to.

Ponekad se osećam povezanim, ponekad to ne osećam. Šta bi trebalo da učinim?

∙Mohanđi: Svaki pojedinac na ovoj planeti ima um. Um ne može biti konstantan. Um ne može da miruje; zbog toga je često opisan kao majmun, nošen u visine alkoholom ili ugrizom škorpije. Pa kako majmun može biti stabilan? Ne možeš zanemariti prirodu uma, on je takav. Ponekad se osećamo povezanim, ponekad ne. Kako god, veza uvek postoji.

Kada se iznova povežemo, veza se uspostavi, što znači da struja postoji. Samo je nekad uključiš, nekad isključiš. Veza je trajna, ali se iskustvo menja. Uživaj u ovim konstantnim nestabilnostima. To su trikovi kojima se igra um, zato prestani da mu se opireš, i kada to učiniš, um će prestati da igra igre. Kada se odvežeš od ovih talasanja, um će postati miran. Polako će se trajanje povezanosti produžiti.

(Mohanđi se družio sa tragaocima u Nju Delhiju 22. jula, 2018.)

Zastita protiv negativnosti

Prevela: Biljana Kiprovski
Lektorisala: Jelena Fassbender
Uredila: Staša Mišić

Leave a comment