Ti si Jogi

Biti Jogi – znači biti ono što jeste. Jogi je aspiracija i stanje. Istinski biti Jogi znači biti tačno ono što jeste, izvan ega, izvan uma, izvan intelekta, ići prema srži, suštini sebe gde ste ujedinjeni sa svakim aspektom kreacije. Gde ne postoji ništa odvojeno od vas. Sva bića, svi atomi u ovom Univerzumu su povezani i rade u sinhronicitetu sa celom kreacijom Univerzuma. Osim toga, Jogi je u potpunosti usklađen i podešen na ovu svest. Bog Šiva je ono čemu težimo, ono što predstavlja univerzalnu svest, uvek sjedinjen sa svešću koja je osnova kreacije i koja je uvek nepristrasna, neutralna i u isto vreme potpuno dostupna kao energija, izvor koji stvara celu strukturu postojanja.

mohanji-painting-by-palak-mehtaMohanđi – naslikala Palak Mehet

Jogi je onaj ko je u potpunosti povezan sa sobom, a pravi Jogi je pravo univerzalno biće. Tu nema sebičnosti. Postoji 100% posvećenost postojanju. Nema njega, nema Jogija, tu je samo postojanje. Kad kažem postojanje, vi ste u stvari jedno sa Vrhovnom Svešću koja protiče kroz vas, u vas i kroz vas u sva bića oko vas. Kad ste apsorbovani u tu svest sve vreme, nema ega, nema tela, nema uma, potpuno ste integrisani u Vrhovnoj Svesti.

Jogi je onaj ko je otišao izvan guna postojanja. Gune su ukusi koji kreiraju karakter, konstituciju, nešto što vas čini drugačijim od sveta. Svako biće je jedinstvena kreacija. Sva bića su jedinstvena. Ne postoje dva ista bizona. Ne postoje dva ista bića. Svako biće je drugačija kombinacija i sve te kombinacije su važne, i to dodaje aromu postojanju. Ne radi se ovde samo o Zemlji – Zemlja je samo jedan maleni deo celog kosmosa. Postoje brojna, brojna mesta u ovom univerzumu. Ima mnogo galaksija, zvezda, planeta i satelita – prilično mnogo toga u ovom univerzumu.

gateway

U momentu kad počnete da osećate ili da se povezujete sa tom svešću koja pokreće ovu čitavu mašineriju, prestajete da budete vi. Rastete daleko izvan vaših ograničenih okvira i stapate se u svest društva. Postoje brojne metode koje su drevni majstori sistematizovali i preneli nam, mnoge od njih su nestale. Nikada ih  nismo koristili. U ta vremenema, uglavnom su se prenosile usmenim putem. Nikada se nisu zapisivale. Nisu postojali štampani zapisi ili knjige. Sve je pisano na listovima. Tako su razne stvari, velike filozofije već iščezle, a kasnije su različiti konflikti čovečanstva uništili prilično mnogo materijala.

Ipak, ono što je danas poznato kao Joga, znači onaj ko može da teži da bude Jogi praktikujući Jogu. Joga je je nešto što je preživelo test vremena jer je Joga priroda. Ona nikada ne može biti uništena. Priroda nikada ne može biti uništena. Možete iseći drveće ili zagaditi okolinu, ali životna sredina se uvek obnavlja sa ili bez ljudskih bića. Dakle, Joga je nešto što je odolelo testu vremena, to je zato što Joga znači biti prirodan. Jogi je prirodan. Sve to znači da budete vi, da budete prirodni, da budete jedno sa univerzalnom svešću. Ovo je tok. Ovo je život.

gallery_zps818be19d

A u čemu je suština života? – Nije u bezvrednim zadovoljstvima koja dobijamo iz spoljašnjeg sveta. Suština života je u tome da budete zadovoljni iznutra, i da se izražavanje tog zadovoljstva izlije iz vas u spoljašni svet i da ga obasja. Upravo je to život Jogija – pravog Jogija. Njegovo biće, njegov status, njegovo istinsko postojanje preplavljuju i obasjavaju spoljašnji svet. Ako svako postojanje postane tako blistavo, zamislite svet pun sreće, pun sjaja – bez suparništva, bez ljutnje, bez ljubomore, bez mržnje. Nema negativnosti bilo koje vrste. Nema poređenja među ljudima. Mi smo svi isti. Niko nije viši ili niži. Nema dualnosti. Sve što vidite ste vi u drugoj osobi. Trenutak kad se povežete sa sobom je to stanje, vi ste pravi Jogi.

Postoji izreka: „Ako uzimate hranu jednom dnevno, vi ste Jogi. Ako uzimate hranu dva puta dnevno, vi ste Rogi tj. bolestan čovek. Ako uzimate hranu tri puta dnevno, vi ste Bhogi tj. pohlepna osoba.” Postoji malo odstupanje od ove izreke. Neki ljudi kažu da ako jedete dva puta dnevno, vi ste Bhogi, a ako jedete tri puta dnevno vi ste Rogi, bolestan čovek. Dakle, kad ste u potpunosti povezani sa svojom svešću, kad se vaš energetski tok ne troši na tričave stvari iz spoljašnjosti, hrana vam čak neće ni trebati. Konzumiraćete samo ono osnovno što vam je potrebno. Nećete jesti previše. Nećete jesti iz emotivnih razloga. Sva naša potrošnja, sve ono što unosimo kroz um, inteleket, sve ovo će se regulisati tako da se očuva zdravlje.

mohanji-meditatingKada bogatstvo unutrašnjeg sveta isijava kroz očne kapke…

Biti Jogi znači biti zdrav. Biti zdrav je stanje uma. Kad je vaš um zdrav, vaše telo je zdravo. Kad je vaše telo zdravo, vaš um je zdrav. Dakle, biti Bhogi znači da ste pohlepni po pitanju hrane, što vas čini bolesnim. To odnosi zdravlje. Biti Rogi, što predstavlja sledeću fazu, je stanje u kome konzumirate sve,ne samo hranu već i emocije, intelekt, znanje, informacije, itd. Kad sve te stvari potrpate unutra, to vas stvarno uguši. Stvarno vas učini gojaznim. Može da vas učini fizički, emotivno ili intulektualno gojaznim. Svaka vrsta gojaznosti ograničava vaše kretanje, ograničava vašu fleksibinost, ograničava vašu slobodu.

Svima koji ovo čitaju želim predivno stanje Jogija. Biti Jogi je individualan put. Možete do njega doći sami. Nema potrebe za bilo kakvim spoljašnjim uticajima. Vi ste Jogi po rođenju. Vi ste Jogi. Sve što treba da uradite je da ga samo istražite, ispoljite i onda počnete da ga osećate. Vi ste Jogi po prirodi.

Hvala vam puno. Želim vam sve najbolje.

Mohanđi

Originalni tekst možete pročitati ovde.

Prevela i uredila: Staša Mišić
Lektorisala: Tijana Sladoje

Leave a comment